U četvrtak 21. rujna održana je 5. sjednica 8. saziva Upravnog odbora Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) kojom je predsjedao predsjednik HSUP-a doc. dr. sc Dalibor Pudić. Sjednica je održana u upravnoj zgradi Plinacra u Zagrebu.

U ime domaćina okupljene je pozdravila članica Uprave Plinacra, Daria Krstičević. Osvrnula se na značaj i doprinos HSUP-a u energetskom te poglavito plinskom sektoru. Naglasila je kako u novonastaloj sigurnosnoj i energetskoj arhitekturi Europe, geostrateška pozicija i dugogodišnje strateško promišljanje o energetskoj stabilnosti, Hrvatsku stavlja u poziciju u kojoj može aktivno pridonositi osiguravanju energetske sigurnosti srednjoeuropskih zemalja, odnosno pretvaranju Hrvatske u energetsko čvorište. „Uloga Plinacra u ostvarivanju ovih važnih ciljeva iznimno je značajna i jasna te nam predstavlja veliku čast, ali i veliku obavezu, stoga nastavljamo i dalje jednako predano raditi na njihovoj realizaciji“, rekla je Krstičević.

Radni dio sjednice započeo je osvrtom predsjednika HSUP-a doc. dr. sc. Dalibora Pudića na aktualnu problematiku tržišta plina. „Zbog klimatskih problema svi moramo dugoročno promišljati. Cijena plina je i dalje volatilna, ali manje nego u prethodnom razdoblju. U ovim dinamičnim uvjetima posebno je važno dobro upravljati, što nije lagana zadaća imajući na umu da pojedini subjekti imaju ugovore o kupnji plina po cijenama koje su više od trenutnih na tržištu. Odluka Vlade Republike Hrvatske o proširenju kapaciteta terminala za UPP na otoku Krku od velikog je značaja, s dugoročnim utjecajem na sigurnost opskrbe plinom. Treba naglasiti da se terminal za UPP mogao izgraditi upravo iz razloga što smo imali dobro razvijenu plinsku infrastrukturu, na čemu se predano radilo desetljećima prije. O terminalu za UPP na otoku Krku prvi smo put razgovarali prije tridesetak godina na znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji koji HSUP tradicionalno organizira. Nadalje, na znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji govorili smo o vodiku još prije petnaestak godina. Između ostalog i to pokazuje da su HSUP i hrvatsko plinsko gospodarstvo strateški promišljali i išli ukorak s vremenom, razmatrajući teme od značaja za gospodarski razvoj i dugoročnu sigurnost opskrbe plinom, kao i teme vezane uz nove tehnologije. Uzimajući u obzir stanje razvoja novih tehnologija, postojeća ograničenja i ogromne potrebne resurse može se zaključiti da će plin još dugo vremena imati bitnu ulogu, sigurno i u razdoblju poslije 2050. godine“, istaknuo je Pudić.

Nakon aktualne problematike tržišta plina,  Upravni odbor HSUP-a razmotrio je sljedeće točke dnevnog reda: dopuna Odbora za plin u prometu HSUP-a, dodjela priznanja HSUP-a za 2023. godinu, informacija o pripremama za 39. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin (koji će se održati u Opatiji, u svibnju 2024.), Financijsko izvješće HSUP-a za 2022. godinu i mišljenje Revizora za 2022. godinu te Plan rada HSUP-a za 2024. godinu i Financijski plan HSUP-a za 2024. godinu, Financijsko izvješće CPH d. o. o. za 2022. godinu i mišljenje Revizora za 2022. godinu te Proračun CPH d. o. o. za 2024. godinu.