Zagreb, 15. listopada 2019. – Radna i svečana sjednica Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i proslava 17. Dana plina tradicionalno su okupili mnogobrojne sudionike plinskog tržišta uz interes medijskih kuća. Svečanost je obilježena u zgradi tvrtke INA – Industrija nafte, d. d., Avenija Većeslava Holjevca 10, u Zagrebu. Tvrtka INA ujedno je bila i sponzor događaja. Skupu je prisustvovalo oko 200 stručnjaka iz plinskoga gospodarstva i energetike: predstavnici brojnih institucija, direktori, ravnatelji, predsjednici uprava energetskih tvrtki, sveučilišni profesori te predstavnici medija. Aktualni izazovi plinskog sektora te razvoj i uloga plina u budućnosti bile su teme koje su činile okosnicu ovoga skupa. Podnesen je financijski izvještaj za 2018. godinu, a prihvaćeni su i plan rada i financijski plan HSUP-a za 2020. godinu.

Skup su pozdravili pomoćnik ministra g. Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pomoćnik ministra g. Danijel Žamboki iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te pomoćnik ministra g. Domagoj Validžić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na početku sjednice predsjednik HSUP-a doc. dr. sc. Dalibor Pudić prokomentirao je protekle događaje u plinskom sektoru te nabrojao aktivnosti HSUP-a iz prošle i tekuće godine.

U uvodnom izlaganju Tomislav Jureković, dipl. ing., predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, iznio je najnovije poglede i poruke novog saziva Europske komisije u pogledu statusa i budućnosti prirodnog plina kao energenta u tranzicijskom periodu prema niskougljičnom gospodarstvu. Istaknuo je važnost uloge koju će Republika Hrvatska imati svojim predsjedavanjem početkom iduće godine.

Antonija Glavaš, dipl. oec., članica Uprave i izvršna direktorica zadužena za uvoz, trgovinu i opskrbu tvrtke Prvo plinarsko društvo, osvrnula se na različite modele ugovaranja plina u kontekstu nepredvidivosti cijena u proteklom periodu.

Mirko Lukić, dipl. ing., glavni stručnjak za inženjering proizvodnog sustava iz tvrtke INA-Industrija nafte d.d. prikazao je doprinos domaće proizvodnje prirodnog plina u energetici Republike Hrvatske uz daljnje operativne planove tvrtke.

Josip Jovanovac, dipl. ing., rukovoditelj službe tehnološkog upravljanja u tvrtki Plinacro objasnio je ulogu ugrađenih procesnih plinskih kromatografa za nadzor kvalitete plina i obračun energije u transportnom sustavu, čime će se poslovanje plinom podići na još višu razinu.

Marko Blažević, dipl. ing., direktor Sektora za razvoj plinskog poslovanja tvrtke HEP-Trgovina d. o. o. nabrojao je mnogobrojne izazove koji stoje pred plinskim sektorom s aspekta pada domaće proizvodnje plina i povećanja uvoza, trendova isporuke plina prema EU, u kontekstu geopolitičkih odnosa Rusije i Ukrajine i isteka međusobnog ugovora o isporuci plina, te stanja zapunjenosti skladišta plina u RH i u Europi.

U svečanom dijelu proslave 17. Dana plina dodijeljena su priznanja i nagrade HSUP-a.

Posebno priznanje za aktivnosti u medijskoj obradi tema o plinskom i energetskom gospodarstvu dodijeljeno je za 2019. godinu gđi Dorotei Lazanin Jelenc, dipl. iur., voditeljici Korporativnih komunikacija ENNA grupe i g. Bruni Krčeliću, mag. art., samostalnom stručnom suradniku za marketing i promociju u Korporativnim komunikacijama ENNA grupe.

Priznanje za sveobuhvatan uspjeh u poslovanju (menadžer godine) dodijeljeno je za 2019. godinu g. Damiru Pećušaku, dipl. oec., direktoru tvrtke HEP-Plin d. o. o. Osijek.

Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja i razvoju primjene prirodnog plina dodijeljeno je za 2019. godinu prof. dr. sc. Igoru Sutloviću, dipl. ing., redovitom profesoru na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Priznanje za poseban doprinos razvoju plinskoga gospodarstva u 2019. godini dodijeljeno je za 2019. godinu dr. sc. Nikoli Vištici, dipl. ing., članu Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Priznanje za posebne doprinose razvoju efikasnog istraživanja i proizvodnje nafte i plina u 2019. godini dodijeljeno je za 2019. godinu g. Vladimiru Tišljaru, dipl. ing., savjetniku za aktivnosti razrade u INA-i d. d., Razradi polja, Tehnologiji rudarskih radova.

Priznanje za životno djelo zbog iznimnih doprinosa razvoju plinskoga gospodarstva, struke, znanosti i obrazovanja u plinskoj struci  dodijeljeno je za 2019. godinu prof. dr. sc. Miljenku Šuniću, dipl. ing., počasnom predsjedniku Hrvatske stručne udruge za plin.

U ime svih nagrađenih za 2019. godinu na završetku se skupa zahvalio prof. dr. sc. Miljenko Šunić, dipl. ing.