IZVJEŠĆE O 32. MEĐUNARODNOM ZNANSTVENO-STRUČNOM SUSRETU STRUČNJAKA ZA PLIN

32. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin s bogatom, međunarodnom izložbom plinske opreme i tehnologije uspješno je održan u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic od 3. do 5. svibnja ove godine u organizaciji Centra za plin Hrvatske d. o. o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP). U tri dana najveća međunarodna plinska konferencija i izložba u Jugoistočnoj Europi okupila je više od 600 sudionika iz 20 država Europe i svijeta. Skupu su nazočili stručnjaci za plin i energetiku, menadžeri vodećih europskih energetskih kompanija, znanstvenici s uglednih hrvatskih i europskih sveučilišta, predstavnici transportera, dobavljača, opskrbljivača, proizvođača i distributera plina, kao i predstavnici velikih industrijskih potrošača plina te proizvođača i zastupnika plinske opreme iz zemlje i inozemstva. Bilo je zastupljeno ukupno 240 različitih plinskih i energetskih poduzeća i organizacija (od toga 95 inozemnih) i 47 izlagača opreme (od kojih 14 inozemnih). Skup je popratilo 15 novinara iz 10 medijskih kuća.

Visoki pokrovitelj ovog skupa bilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH, a organizaciju skupa poduprli su višegodišnji glavni partner ove konferencije i izložbe tvrtka Siemens d. d. te brojni sponzori: INA – Industrija nafte d.d., Prvo plinarsko društvo d.o.o., Plinacro d. o. o., MET Croatia Energy Trade d. o. o., MEĐIMURJE-PLIN za opskrbu plinom d. o. o., Powernext SA, Hrvatska elektroprivreda d. d., SC Eurogas Systems Ltd., IP Systems Ltd.,a suorganizator je bila tvrtka Podzemno skladište plina d. o. o.

Tijekom tri dana održavanja stručnog skupa prezentirano je 48 znanstvenih i stručnih radova (od čega 4 pozivna predavanja i 10 radova u posterskoj sekciji) uz 6 okruglih stolova u okviru 8 tematskih cjelina.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin prof. dr. sc. Miljenko Šunić na otvaranju skupa istaknuo je važnu i nezaobilaznu ulogu prirodnog plina u budućim strateškim dokumentima naše zemlje kao najčišćega fosilnoga goriva u tranziciji prema uporabi obnovljivih izvora energije.

U pozdravnim govorima skupu su se obratili Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa kao glavni partner, Tvrtko Perković, operativni direktor Korporativnog centra tvrtke INA – Industrija nafte d. d., Ivica Arar, predsjednik Uprave tvrtke Plinacro d. o. o. i Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave tvrtke Prvo plinarsko društvo d. o. o. kao sponzori. Zbog važnosti projekta za plinsko gospodarstvo RH kratko je izlaganje održao i Goran Frančić, direktor tvrtke LNG Hrvatska. Svi nazočni u sažetim su govorima također prikazali intenciju poslovnih planova tvrtki u budućnosti.

Kao i prošlih godina, zbog velikog broja prijavljenih radova i ovaj je put organizirana posterska sekcija u okviru koje je objavljeno i prezentirano ukupno 10 radova iz Hrvatske i inozemstva.

Istodobno je u izložbenom prostoru ispred kongresne dvorane Grand Hotela Adriatic održana najveća trodnevna izložba plinske opreme u Jugoistočnoj Europi na kojoj je svoju ponudu putem štanda i/ili plakata predstavilo ukupno 47 izlagača, od kojih 14 iz inozemstva. Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovao je dosad najveći broj proizvođača i zastupnika plinske opreme. Među njima je znatan broj tvrtki koje već niz godina aktivno sudjeluju kao izlagači na opatijskim Susretima stručnjaka za plin, ali i velik broj novih izlagača plinske opreme iz Hrvatske i iz inozemstva, što upućuje na kontinuirani rast zanimanja za izlaganje na izložbi plinske tehnologije i opreme u Opatiji.

Na kraju ovogodišnje konferencije direktorica Centra za plin Hrvatske d. o. o. Anita Baričević zahvalila je svim sudionicima konferencije i izložbe što su svojim sudjelovanjem pridonijeli uspješnosti i kvaliteti ovoga tradicionalnog i za plinsko gospodarstvo važnog skupa, koji je i ove godine u Opatiji uspio okupiti impozantan broj stručnjaka i održati visoku stručnu razinu i kvalitetu unatoč dinamičnim promjenama u strukturi energetskih tržišta i složenoj gospodarskoj situaciji. Posebna zahvala upućena je prof. dr. sc. Miljenku Šuniću, predsjedniku Hrvatske stručne udruge za plin, najzaslužnijem stručnjaku koji je svojim znanjem, predanošću, stručnim autoritetom i velikim entuzijazmom osmislio i više od tri desetljeća kreirao zanimljiv i koristan program Međunarodnih susreta stručnjaka za plin u Opatiji te na taj način pridonio razvoju plinskoga gospodarstva RH.

Na samom kraju konferencije najavljeno je održavanje sljedećega, 33. međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin, koji će se tradicionalno održati u Opatiji od 9. do 11. svibnja 2018. godine.

Ako niste mogli prisustvovati 32. susretu, a zanimaju vas obrađene teme, još možete naručiti Zbornik radova (tiskano i online izdanje) u kojem su objavljeni svi radovi i prezentacije okruglih stolova izloženi na skupu u Opatiji. Molimo vas da upite šaljete na e-mail adresu:opatija@hsup.hr.

Pod visokim pokroviteljstvom:

Glavni partner:

Sponzori:

Suorganizator:

Medijski pokrovitelji:

Uz potporu: