ODRŽAN JE 31. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SUSRET STRUČNJAKA ZA PLIN, 4.-6. svibnja 2016. u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic, Opatija, Hrvatska

31. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin sa pratećom izložbom plinske opreme tradicionalno je održan u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic od 4. do 6. svibnja ove godine u organizaciji Centra za plin Hrvatske d. o. o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).

Trodnevna međunarodna plinska konferencija i izložba, najveća u Jugoistočnoj Europi, ove je godine nastavila tradiciju uspješnog rada te okupila više od 550 sudionika iz čak 22 zemlje Europe i svijeta. Bili su to uglavnom stručnjaci za plin i energetiku te menadžeri vodećih europskih energetskih kompanija, znanstvenici s uglednih hrvatskih i europskih sveučilišta, predstavnici transportera, dobavljača, opsrkbljivača, proizvođača i distributera plina, kao i predstavnici velikih potrošača plina te proizvođača i zastupnika plinske opreme iz zemlje i inozemstva.

Bilo je zastupljeno ukupno 230 različitih plinskih i energetskih poduzeća i organizacija, od kojih čak 85 iz inozemstva te desetak novinara iz 10 medijskih kuća.

Tijekom triju dana održavanja stručnog skupa prezentirano je ukupno 48 znanstvenih i stručnih radova (od čega 4 pozivna predavanja te 8 radova na posterskoj sekciji) uz 6 okruglih stolova u okviru 8 tematskih cjelina:

  1. Pozivna predavanja: Utjecaj emisije CO2 na plin i buduću energetiku – prezentacija radova i panel diskusija
  2. Razvoj pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima
  3. Planirani razvojni projekti u Republici Hrvatskoj (plinovodi, kompresorske stanice i LNG terminal)
  4. Uporaba plina i smanjenje emisije CO2
  5. Uvodna izlaganja i panel diskusija: Opskrba plinom u uvjetima liberalizacije
  6. Tehnička i ekonomska problematika LNG-a, LPG-a i ostala problematika
  7. Plinomjeri i problematika baždarnica, odnos potrošnje i potražnje plina u Dalmaciji
  8. Tehnički propisi i pravila struke za sigurnu i efikasnu uporabu plina

Kao i prošlih godina, zbog velikog broja prijavljenih radova, i ovaj put je organizirana posterska sekcija u okviru koje je objavljeno i prezentirano ukupno 8 radova iz Hrvatske i inozemstva.

Istodobno je u izložbenom prostoru ispred kongresne dvorane Grand Hotela Adriatic održana najveća trodnevna izložba plinske opreme u Jugoistočnoj Europi na kojoj su svoju ponudu putem štanda i/ili plakata predstavila ukupno 44 izlagača, od kojih čak 15 iz inozemstva.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovali su proizvođači i zastupnici plinske opreme koji već niz godina zaredom aktivno sudjeluju kao izlagači na opatijskim Susretima stručnjaka za plin, ali i znatan broj novih izlagača plinske opreme, iz zemlje i posebno iz inozemstva, što dokazuje kontinuirani rast interesa za izlaganje na izložbi napredne plinske tehnologije i rješenja na Međunarodnim susretima stručnjaka za plin u Opatiji.

Na kraju ovogodišnjeg Susreta prof.dr.sc. Miljenko Šunić, predsjednik HSUP-a, zahvalio je svim sudionicima konferencije i izložbe što su svojim sudjelovanjem doprinijeli uspješnosti i kvaliteti ovoga trancidionalnog i za plinsko gospodarstvo važnog skupa, koji je ove godine u Opatiji uspio okupiti znatno veći broj stručnjaka nego prethodnih godina i održati visoku stručnu razinu i kvalitetu unatoč dugotrajnim recesijskim uvjetima.

Sljedeći 32. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin održat će se od 3. do 5. svibnja 2017. godine u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic, u Opatiji. 

Glavni partner:

Sponzori:

Suorganizator:

Pokrovitelji:

Medijski pokrovitelji: