ODRŽAN JE JUBILARNI 30. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SUSRET STRUČNJAKA ZA PLIN, 6.-8. svibnja 2015. u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic, Opatija, Hrvatska

Jubilarni 30. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plinsa pratećom izložbom plinske opreme tradicionalno je održan u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic od 6. do 8. svibnja ove godine u organizaciji Centra za plin Hrvatske d. o. o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).

Trodnevna međunarodna plinska konferencija i izložba, najveća u Jugoistočnoj Europi, ove je godine proslavila tridesetu godišnjicu uspješnog rada te okupila više od 500 sudionika iz čak 20 europskih zemalja. Bili su to uglavnom stručnjaci za plin i energetiku te menadžeri vodećih europskih energetskih kompanija, znanstvenici s uglednih hrvatskih i europskih sveučilišta, predstavnici transportera, dobavljača, opsrkbljivača, proizvođača i distributera plina, kao i predstavnici velikih potrošača plina te proizvođača i zastupnika plinske opreme iz zemlje i inozemstva.

Bilo je zastupljeno ukupno 208 različitih plinskih i energetskih poduzeća i organizacija, od kojih čak 85 iz inozemstva te petnaest novinara iz 10 medijskih kuća.

Tijekom tri dana održavanja stručnog skupa prezentirano je ukupno 39 znanstvenih i stručnih radova (od čega 2 pozivna predavanja te 5 radova na posterskoj sekciji) uz 9 okruglih stolova u okviru osam tematskih cjelina:

  1. Pozivna predavanja: Razvoj plinskoga gospodarstva uz smanjenje emisije CO2, rast uporabe obnovljivih izvora energije s ekonomskom održivosti i porastom energetske učinkovitosti
  2. Očekivani pravci razvoja informatičkih i pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima
  3. Planirani razvojni projekti u Republici Hrvatskoj (Jonsko-jadranski plinovod, rekonstrukcija plinovoda Rogatec-Lučko, kompresorske stanice)
  4. Obnovljivi izvori i distribuirana proizvodnja energije trebali bi biti temelj energetike otoka uz mogućnost konkurencije raznih vrsta opsrkbe (LPG, LNG, CNG i bioplin)
  5. Opsrkba plinom u uvjetima liberalizacije
  6. Sigurnost opskrbe plinom u uvjetima geopolitičkih utjecaja na liberalizaciju u prostorima Europe i Azije
  7. Operativna problematika distributera plina i industrije
  8. Tehnički propisi i pravila struke za sigurnu i efikasnu uporabu plina

 

Kao i prošlih godina, zbog velikog broja prijavljenih radova, i ovaj put je organizirana posterska sekcija u okviru koje je objavljeno i prezentirano ukupno 5 radova iz Hrvatske i inozemstva.

Istodobno je u izložbenom prostoru ispred kongresne dvorane Grand Hotela Adriatic održana najveća trodnevna izložba plinske opreme u Jugoistočnoj Europi na kojoj su svoju ponudu putem štanda i/ili plakata predstavila ukupno 44 izlagača, od kojih čak 15 iz inozemstva.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovali su proizvođači i zastupnici plinske opreme koji već niz godina zaredom aktivno sudjeluju kao izlagači na opatijskim Susretima stručnjaka za plin, ali i znatan broj novih izlagača plinske opreme, iz zemlje i posebno iz inozemstva, što dokazuje kontinuirani rast interesa za izlaganje na izložbi napredne plinske tehnologije i rješenja na Međunarodnim susretima stručnjaka za plin u Opatiji.