ODRŽAN JE 29. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SUSRET STRUČNJAKA ZA PLIN, 7.-9. svibnja 2014., Kongresni centar Grand Hotela Adriatic, Opatija, Hrvatska

 

Već tradicionalno, u Opatiji, u organizaciji Centra za plin Hrvatske d.o.o. i Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji od 7. do 9. svibnja održan je 29. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Trodnevna međunarodna plinska konferencija i izložba okupila je oko 500 sudionika iz čak 22 zemlje Europe i svijeta. Bili su to uglavnom stručnjaci za plin i energetiku te menadžeri vodećih europskih i svjetskih energetskih kompanija, znanstvenici s uglednih hrvatskih i europskih sveučilišta, predstavnici transportera, dobavljača, proizvođača, distributera i velikih potrošača plina iz zemlje i inozemstva. Bilo je zastupljeno ukupno 198 različitih plinskih i energetskih poduzeća i organizacija, od kojih čak 80 iz inozemstva te dvadesetak novinara iz 15 medijskih kuća.

 

Tijekom tri dana održavanja stručnog skupa prezentiran je ukupno 41 znanstveni i stručni rad (od čega 4 pozivna predavanja te 11 radova na posterskoj sekciji) te 10 okruglih stolova u okviru sljedećih tematskih cjelina:

1.   Pozivna predavanja
2.   Otvaranje tržišta plina – panel diskusija
3.   Hibridna tehnika i efikasnost
4.   Planirani razvojni projekti
5.   Distribuirana proizvodnja energije na kopnu i moru
6.   Primjer globalnog pristupa energetici i buduće potrebe
7.   Sigurnost i upravljanje
8.   Problematika ukopanih plinovoda
9.   Proces plinofikacije na području Dalmacije i reguklatorni okvir sukladan
EU direktivama

 

Čak deset tvrtki predstavilo je svoju ponudu putem komercijalno-tehničke prezentacije, tj. okruglog stola: Cason Engineering Plc., IP Systems Ltd., Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Macel plin d.o.o., Magyar Foldgaztarolo Zrt., RWE Supply & Trading GmbH, Siemens AG – Oil & Gas Solutions i Xperion Energy & Environment GmbH.

 

Kao i prošlih godina, zbog iznimno velikog broja prijavljenih radova, i ovaj put je organizirana posterska sekcija u okviru koje je objavljeno i prezentirano ukupno 11 radova iz Hrvatske i inozemstva, što pokazuje kontinuirani rast interesa za izlaganje i sudjelovanje na Međunarodnim susretima stručnjaka za plin u Opatiji

 

Istodobno je u izložbenom prostoru ispred kongresne dvorane Grand Hotela Adriatic održana najveća trodnevna izložba plinske opreme u Jugoistočnoj Europi na kojoj su svoju ponudu putem štanda i/ili plakata predstavilo ukupno 38 izlagača (od čega 32 izlagača opreme), od kojih 13 iz inozemstva. Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovali su proizvođači i zastupnici plinske opreme koji već niz godina zaredom aktivno sudjeluju kao izlagači na opatijskim Susretima stručnjaka za plin, ali i znatan broj novih izlagača plinske opreme iz zemlje i posebno iz inozemstva.