Korice-vanjska stranica Pudić 2 2024

Nastavlja se razdoblje relativne stabilnosti tržišta plina pa se o nestašicama plina danas više ne govori. Ipak, na tržištima plina u Europi vidljiv je blago-uzlazni trend rasta cijena plina u odnosu na prethodni kvartal. Day Ahead cijena plina na referentnom nizozemskom TTF-u pala je do iznosa od 23 EUR/MWh u veljači 2024., dok se u tekućem kvartalu kretala u rasponu od 26 do 36 EUR/MWh. Nadalje, krajem svibnja 2024. cijena budućnosnica na TTF-u (Dutch TTF Natural Gas Futures) bila je na razini od 35 EUR/MWh. Stoga analitičari ne predviđaju veće skokove cijene plina u bliskoj budućnosti, a pogotovo ne do rekordnih razina zabilježenih u nedavnoj prošlosti. Ovakva situacija pogoduje poslovanju plinske industrije jer omogućuje kvalitetnije planiranje i čini jasnijima čimbenike od značaja za investicije.

Znanstveno-stručni časopis Plin je besplatno javno glasilo za plinsko gospodarstvo, oglašivače, obrazovne i druge zainteresirane institucije RH i okruženja. Znanstveno-stručni časopis izdaje Hrvatska stručna udruga za plin već 17 godina a izlazi četiri puta godišnje u nakladi od 2.000  primjeraka i distribuira se besplatno svim članovima Udruge i suradnicima iz plinskog i energetskog biznisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Ukoliko želite primati besplatne primjerke znanstveno-stručnog časopisa PLIN postanite članom Udruge. Više informacija na pričitajte na stranicama članstvaViše informacija o mogućnostima objave oglasa ili sponzoriranog članka pročitajte na sljedećoj stranici PLIN.

Znanstvene i stručne radove za eventualnu objavu u znanstveno-stručni časopisu PLIN možete poslati uredništvu na adresu e-pošte: hsup@hsup.hr.