Naslovna stranica

Dočekali smo sredinu 2022. godine, nažalost, s golemim napetostima u geopolitičkim odnosima. SAD i EU nalaze se na suprotstavljenoj poziciji naspram Ruskoj Federaciji, tako da se čini kako rješenje ratne situacije u Ukrajini nije na pomolu. Slijedom zaoštravanja sveukupnih političkih i gospodarskih odnosa, krajem travnja 2022. godine prekinuta je isporuka ruskoga prirodnog plina Poljskoj i Bugarskoj, a mjesec dana poslije i Finskoj. S druge strane, pojedine države članice EU-a svojevoljno izlaze iz tradicionalnog sustava opskrbe ruskim plinom i okreću se drugim izvorima dobave, što je donedavno bilo nezamislivo. Cijene prirodnog plina na referentnim europskim burzama i dalje su visoke, premda je u vrijeme pisanja ovog uredničkog osvrta (krajem svibnja 2022.) evidentiran lagani pad na razinu od oko 85 €/MWh. Smanjenje potražnje za prirodnim plinom posljedica je dolaska toplijih dana, ali i manje potrošnje u Kini zbog ponovnog razbuktavanja pandemije koronavirusne bolesti COVID-19. Težeći ukidanju ovisnosti o ruskom plinu i uspostavi dugoročnih alternativnih izvora dobave plina, kao i općenito brzom smanjenju ovisnosti EU-a o fosilnim gorivima, Europska je komisija pripremila plan REPowerEU…

Znanstveno-stručni časopis Plin je besplatno javno glasilo za plinsko gospodarstvo, oglašivače, obrazovne i druge zainteresirane institucije RH i okruženja. Znanstveno-stručni časopis izdaje Hrvatska stručna udruga za plin već 17 godina a izlazi četiri puta godišnje u nakladi od 2.000  primjeraka i distribuira se besplatno svim članovima Udruge i suradnicima iz plinskog i energetskog biznisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Ukoliko želite primati besplatne primjerke znanstveno-stručnog časopisa PLIN postanite članom Udruge. Više informacija na pričitajte na stranicama članstvaViše informacija o mogućnostima objave oglasa ili sponzoriranog članka pročitajte na sljedećoj stranici PLIN.

Znanstvene i stručne radove za eventualnu objavu u znanstveno-stručni časopisu PLIN možete poslati uredništvu na adresu e-pošte: hsup@hsup.hr.